Kehonkuva ja ulkonäköpaineet
Kehonkuva ei katso kehon kokoa
Kehonkuvalla tarkoitetaan yksilön käsitystä omasta kehosta: Kehonkuva pitää siis sisällään omaan kehoon liittyvät ajatukset, tunteet, asenteet ja uskomukset omasta kehosta sekä sen arvokkuudesta ja toiminnallisuudesta. Kehonkuva ei liity varsinaisesti kehon kokoon tai ulkonäköön, vaan kyse on yksilön subjektiivisesta kokemuksesta, joka on vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Vaikka yksilö olisi kaikkien ulkoisten kauneusideaalien mukainen, voi hänellä olla kielteinen kehonkuva. Lisää myönteisestä ja kielteisestä kehonkuvasta voit lukea tästä tekstistä!
Kehonkuvan pulmat ja ulkonäköpaineet
Kehonkuva on sosiaalisten identiteettien muokkaamaa. Esimerkiksi kulttuuri, etninen tausta, sukupuoli, ikä, kehon koko, pystyvyys, seksuaalinen suuntautuminen, uskonto ja status voivat muokata kehonkuvaa. Erilaiset sosiaaliset identiteetit muokkaavat kehonkuvan ilmentymistä ja merkitystä.
Yhteiskunnassamme esiintyy paljon läskivihaa eli syrjintää ja ennakkoluuloja isommassa kehossa eläviä ihmisiä kohtaan. Mielikuvissamme lihavuus saattaa tietoisesti tai tiedostamatta yhdistyä esimerkiksi epäterveellisiin elämäntapoihin ja laiskuuteen. Laihuutta puolestaan ihannoidaan ja siihen yhdistetään monia tavoiteltavia luonteenpiirteitä. Ei siis varsinaisesti ole ihme, että kehotyytymättömyys on tutkimusten mukaan yleisempää lihavilla kuin normaalipainoisilla yksilöillä. Erityisen yleistä kehotyytymättömyys on naisilla: Se on niin hurjan yleistä, että kehotyytymättömyyden katsotaan olevan jopa yleisempää kuin kehotyytyväisyyden.
Voiko hoikilla ihmisillä olla pulmia kehonkuvan kanssa?
Tarkoittaako tämä sitten, että hoikilla ihmisillä ei ole pulmia kehonkuvansa kanssa? On hirveän helppo ajatella, että kun se oma keho vain olisi kauneusihanteiden mukainen, olisi siihen täysin tyytyväinen. Kehonkuvalla ei kuitenkaan ole kauheasti tekemistä kehon koon kanssa, sillä kyse on yksilön subjektiivisesta kokemuksesta omasta kehosta.
Esimerkiksi tietyt urheilulajit altistavat kehotyytymättömyydelle ja sitä kautta kielteiselle kehonkuvalle. Tunnetuimmat näistä ovat esteettisiä lajeja, kuten taitoluistelu, voimistelu ja baletti sekä fitnesslajit. Näiden lajien harrastajien, varsinkin lajeissa kilpailevien, keho saattaa olla hyvinkin lähellä yhteiskunnan ideaaleja – mutta tyytymättömyys kehoon saattaa silti olla läsnä.
Toinen esimerkki voisi olla suuren painonpudotuksen toteuttanut yksilö, joka edelleen näkee itsensä lihavana. Objektiivisesti tarkasteltuna hän on normaalipainoinen tai jopa hoikka, mutta kokemus omasta kehosta ei ole pysynyt mukana muutoksessa. Tämän vuoksi kehotyytymättömyys onkin varsinkin ainoana motivaattorina huono kannustin painonpudotukseen – kehon muutos ei välttämättä tarkoita ajattelun muutosta.
Kaikilla on se henkilökohtainen käsitys omasta kehosta, joka sitten on vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa. Kehonkuvassa on siis ensisijaisesti kyse mielen ominaisuudesta. Ihan kaiken kokoisilla ja ikäisillä ihmisillä voi olla kehonkuvan pulmia sukupuolesta riippumatta, emmekä voi niitä päällepäin nähdä. Annetaan siis kaikille kehorauha!
Konkreettisia vinkkejä kehonkuvan työstämiseen:
4 x vinkkiä parempaan kehonkuvaan
Lähteet:
Avalos L, Tylka T, Wood-Barcalow N. The Body Appreciation Scale: Development and psychometric evaluation. Body Image 2005;2:285–297
Tylka T, Wood-Barcalow N. What is and what is not positive body image? Conceptual foundations and construct definition. Body image 2015;14:118–29
Tantleff-Dunn S, Barnes R, Larose J. It’s Not Just a “Woman Thing:” The Current State of Normative Discontent. Eating Disorders 2011;19:392–402.
Quittkat HL, Hartmann AS, Düsing R, Buhlmann U, Vocks S. Body Dissatisfaction, Importance of Appearance, and Body Appreciation in Men and Women Over the Lifespan. Front Psychiatry. 2019 Dec 17.
Mond J, Mitchison D, Latner J, Hay P, Owen C, Rodgers B. Quality of life impairment associated with body dissatisfaction in a general population sample of women. BMC Public Health. 2013.
Griffiths S, Hay P, Mitchison D, ym. Sex differences in the relationships between body dissatisfaction, quality of life and psychological distress. Aust NZ J Public Health 2016;40:518-522
Shagar PS, Harris N, Boddy J, Donovan CL. The Relationship Between Body Image Concerns and Weight-Related Behaviours of Adolescents and Emerging Adults: A Systematic Review. Behaviour Change. 2017;34(4):208-252
Weinberger N-A, Kersting A, Riedel-Heller SG, Luck-Sikorski C; Body Dissatisfaction in Individuals with Obesity Compared to Normal-Weight Individuals: A Systematic Review and Meta-Analysis. Obes Facts 10 January 2017; 9 (6): 424–441.