Miten ihmiskeho toimii?
osa 3: Maksa ja munuaiset

Maksa osallistuu ravintoaineiden varastoimiseen ja verensokerin säätelyyn

Kaikki imeytyneet ravintoaineet kulkeutuvat maksan läpi. Maksa varastoi itseensä ylimääräisen sokerin glykogeeninä ja vapauttaa sitä tarvittaessa verenkiertoon. Se osallistuu siis joidenkin ravintoaineiden varastoimiseen ja verensokerin säätelyyn. Maksa säätelee aminohappojen määrää veressä ja hajottaa ylimääräisten proteiinit. Prosessissa syntyneen ammoniakin maksa muuttaa ureaksi ja erittää verenkierron mukana munuaisiin, josta se poistuu virtsan mukana.

Munuaiset säätelevät veren neste- ja happoemästasapainoa

Munuaiset ovat pavun muotoiset, noin 12 cm pitkät ja painavat 160 grammaa. Ne suodattavat esivirtsaa noin 180 litraa päivässä, vaikka varsinaista virtsaa erittyy noin 1-2 litraa. Munuaisisten toiminnasta vastaavat nefronit; ne koostuvat munuaiskeräsestä (glomerulus) ja munuaistiehyestä (tubulus). Munuaistiehyet ovat yhteydessä kokoojatiehyisiin, jotka kuljettavat virtsan munuaisaltaaseen. Munuaisaltaista virtsa kulkee virtsanjohdinta pitkin virtsarakkoon. 

Munuaiset myös säätelevät veren neste- ja happoemästasapainoa. Ne erittävät myös verenpainetta sääteleviä hormoneja sekä osallistuvat D-vitamiinin muodostukseen ja kalsiumaineenvaihdunnan säätelyyn.

Maksa ja munuaiset osana ihmiskehon puhdistusjärjestelmää

Maksa ja munuaiset ovat myös osa ihmiskehon puhdistusjärjestelmää. Maksa hajottaa vaaralliset aineet ja muuttaa ne myrkyttömään muotoon. Ne poistetaan sappinesteen tai munuaisten suodattaman virtsan mukana. Osa hajoamistuotteista voidaan poistaa myös hiilidioksidina hengityksen kautta. Esimerkiksi alkoholi palaa maksassa hitaasti hiilidioksidiksi ja vedeksi.  Maksa poistaa verestä myös mikrobeja ja solujen aineenvaihdunnan hajoamistuotteita. Maksa ei pysty hajottamaan esimerkiksi PCB-yhdisteitä ja raskasmetalleja. Tämän parempaa ”detoxia” ei kaupasta saa ostettua!

Perusterveelliset elämäntavat maksan ja munuaisten tukena

Tavalliset terveelliset elämäntavat ovat hyödyksi myös maksan ja munuaisten terveydelle. Maksalle haitaksi voivat olla väärin annostellut lääkkeet, luontaistuotteet, myrkylliset sienet ja alkoholi. Maksan rasvoittumiseen puolestaan vaikuttavat liikunta, elämäntavat ja ylipaino. Munuaisten kannalta puolestaan on hyväksi välttää liiallista suolan käyttöä. Myös korkea verenpaine, ylipaino, tupakointi ja alkoholi voivat vaikuttaa munuaisten toimintaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jutellaan!

Pysy ajan tasalla!