Kuukautiskierto ja sen vaiheet
Kuukautiskierto on kohdullisen ja munasarjallisen kehon luonnollinen prosessi, joka toistuu kuukausittain. Kuukautiset ja kuukautiskierto ovatkin kuin ikkuna kehon toimintaan ja terveydentilaan. Seuraavaksi pureudumme syvemmälle kuukautiskierron vaiheisiin!
Kuukautiskierron pituus
Kuukautiskierron pituus on 1. vuotopäivästä aina seuraavan kuukautisvuodon alkuun laskettuna keskimäärin 28 päivää. On kuitenkin tärkeää muistaa, että yksilöllistä vaihtelua esiintyy ja kierto on normaalin rajoissa sen pituuden ollessa noin 24-35 vuorokauden välillä. Normaali kuukautisvuodon kesto on noin 2-8 vuorokautta.
Kuukautiskierron vaiheet
1. Follikkelivaihe
Kuukautisvuoto ja follikkelivaihe aloittavat kuukautiskierron. Vaiheen alussa hormonien pitoisuudet ovat vielä matalat ja ne kasvavat vaiheen edetessä. Tärkeä osa follikkelivaihetta on munarakkulan eli follikkelin kasvu, joka tapahtuu aivolisäkkeen erittämän follikkeleita stimuloivan hormonin (FSH) vaikutuksesta. Munarakkula tuottaa estrogeeneihin kuuluvaa estradiolia, joka paksuntaa kohdun limakalvoa.
2. Ovulaatio
Keskeinen hetki kuukautiskierrossa on ovulaatio eli munasolun irtoaminen, joka tapahtuu kierron puolivälissä. Estradiolipitoisuus saavuttaa yleensä huippunsa juuri ennen ovulaation alkua. Ovulaation käynnistää vuorostaan aivolisäkkeestä erittyvän luteinisoivan hormonin (LH) nopea nousu. Ovulaatiossa kypsä munarakkula puhkeaa ja munasolu irtoaa.
3. Luteaalivaihe
Luteaalivaihe seuraa ovulaatiota. Luteinisoiva hormoni (LH) tukee munarakkulan paikalle kehittyvän keltarauhasen toimintaa ja keltarauhashormonin eli progesteronin eritystä. Progesteroni kypsyttää kohdun limakalvoa ja saavuttaa korkeimman tasonsa luteaalivaiheen puolivälissä. Hormonipitoisuudet laskevat kuitenkin luteaalivaiheen lopussa, jos munasolua ei ole ovulaation jälkeen hedelmöitetty. Silloin keltarauhanen surkastuu ja kuukautisvuoto alkaa.
Miksi oma kuukautiskierto on hyvä tuntea?
Oman kuukautiskierron pituuden ja vaiheiden ymmärtäminen voi auttaa ennakoimaan kuukautisia ja toisaalta havaitsemaan poikkeavuuksia. Tyypillisesti kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä esiintyy nuoruudessa kuukautisten juuri alettua sekä esivaihdevuosien eli premenopaussin aikana. Osalla ihmisistä kuukautiset ovat hieman epäsäännölliset läpi elämän, mutta kierron toistuva epäsäännöllisyys voi olla myös merkki terveydentilan muutoksesta.
Toistuvista poikkeavuuksista kierron pituudessa, elämänlaatua haittaavista tai äkillisesti alkavista kivuista sekä häiritsevän runsaista vuodoista kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.