SIIRRY KUUNTELEMAAN PODCASTIA TÄSTÄ!

Mistä vatsan turvotus johtuu?

Kuvassa on monta värikästä ilmapalloa valkoista taustaa vasten

Mistä vatsan turvotus johtuu?

Vatsaa turvottaa, kun suolistoon kertyy suolikaasua. Vatsan turvotus voi johtua monista eri syistä, ja sen taustalla voi olla sekä toiminnallisia että elimellisiä tekijöitä. 

Suurin osa ruoansulatuskanavan kaasusta syntyy paksusuolessa majailevien bakteerien tuottamana. Tämä on normaali osa ruoansulatusprosessia! Suolikaasun tavalliset aineosat typpi, hiilidioksidi, happi, vety ja metaani ovat hajuttomia. Paha haju syntyy rikkivedystä ja sen sukuisista rikkiä sisältävistä yhdisteistä. Niitä syntyy pieniä määriä, kun ruoassa olevia rikkiyhdisteitä pääsee paksusuolen bakteerien ravinnoksi. Kaikilla ihmisillä muodostuu suolikaasuja jatkuvasti, keskimäärin noin 7-8dl päivässä. 

Tietyt ruoka-aineet voivat lisätä suolistokaasun määrää. Terveyttä edistävät kuidut ja muut imeytymättömät hiilihydraatit kulkevat ohutsuolen läpi paksusuoleen bakteerien ravinnoksi, jolloin kaasun määrä lisääntyy.

Vaikka suolistokaasut ovat normaali osa ruoansulatusprosessia, suuri määrä kaasuja voi aiheuttaa epämukavuutta, turvotusta ja ilmavaivoja. Ilmaa voi joutua vatsaan myös nieltynä ruokaa hotkiessa tai esimerkiksi purukumia pureskellessa.

Toisaalta iso osa haitoista syntyy, kun kaasua pidättää tai kaasu ei muuten pääse tulemaan ulos. Pieruillakin on tärkeä tehtävänsä turvotuksen ennaltaehkäisyssä ja vähentämisessä!

Kuinka yleistä turvotus on?

Väestötutkimusten mukaan jopa joka viides kokee kärsivänsä vatsan turvottelusta häiritsevässä määrin.

Vatsan turvottelu voi liittyä toiminnallisiin vatsavaivoihin, kuten dyspepsiaan tai ärtyvän suolen oireyhtymään. Pian aterian jälkeen ilmaantuva turvotus on yleistä dyspepsiassa, kun taas päivän mittaan kertyvä turvotus on yleistä ärtyvän suolen oireyhtymässä.

Joskus vatsan turvottelun taustalta voi löytyä myös elimellisiä syitä ja siksi on tärkeää hakeutua tarvittaessa lääkärin vastaanotolla tilanteen kokonaisselvittelyjä varten. Vatsan turvotus on myös yleinen oire muun muassa keliakiassa.

Kuvassa on oranssi ilmapallo, joka on valkoisen tason reunalla.

Miten turvotuksesta pääsee eroon?

Ruokavalion karsiminen ei ole koskaan ensisijainen keino. Sen sijaan muun muassa säännöllinen ateriarytmi, kohtuullisen kokoiset annokset ja ruoan huolellinen pureskelu ovat turvallisia keinoja ja hyödyttävät kaikkia! Vaikka ruokavalio olisi kuinka rajattu, ei se helpota turvotusta, jos syödään kiireessä hotkien ja suuria annoksia kerralla.

Muita keinoja turvotuksen hillitsemiseen ovat…

Liikunta – Tutkimuksissa on todettu, että liikunta laittaa suolikaasun liikkeelle. Siksi pitkiä istumajaksoja kannatta välttää. Liikunnan vaikutus ei yleensä ole välitön, vaan näkyy päivien ja viikkojen kuluttua.

Vaatetus – Liian kireitä vaatteita kannattaa välttää. Ruoansulatuselimistö on koetuksella, jos pukeudutaan etenkin vyötärön kohdalta puristaviin vaatteisiin. Vielä kun tähän yhdistää istumatyön, joutuu suolisto melkoiseen puristukseen eivätkä kaasut pääse etenemään.

Stressinhallinta – Stressi voi olla joillekin jopa suurin syy vatsaoireiden taustalla! Liiallisen stressin välttäminen ja stressinhallintakeinojen kartuttaminen hyödyttää kaikkia.

Kaasun muodostusta lisäävien ruoka-aineiden käytön vähentäminen – Jos edellä kuvatut keinot eivät auta, voi yleisimpiä kaasun muodostusta lisäävia ruoka-aineita välttää jonkin aikaa ja testata onko siitä hyötyä.

Kaasun muodostusta voivat lisätä muun muassa…

  • laktoosipitoiset maitotuotteet
  • hiilihapolliset juomat
  • ruis, vehnä ja ohra
  • sipuli
  • palkokasvit
  • kivelliset hedelmät
  • ksylitolituotteet 

Isot ruokavaliomuutokset kannattaa tehdä yhdessä laillistetun ravitsemusterapeutin kanssa.

Tarvitseeko turvotuksesta päästä eroon?

Lisäksi on myös hyvä pohtia: Tarvitseeko turvotuksesta välttämättä edes päästä eroon? Onko vatsan edes tarkoituksenmukaista olla litteä, myös syömisen jälkeen? Miksi tätä vatsan pömpötystä kutsutaan turvotukseksi eikä noh, aterian jälkeiseksi vatsaksi?

Ihminen saattaa syödä aterialla helposti vaikka litran ruokaa ja juomaa yhteensä! Litran tai enemmänkin. Eikö olekin aika hassu ajatus, että siirtyessään vatsaan sellainen maitopurkin kokoinen annos ei saisi näkyä ulospäin ollenkaan?

Tottakai on olemassa kivuliasta ja elämää haittaava turvotusta, johon tarvitaankin apukeinoja. Mutta monesti me saatamme mieltää kehon aivan normaalit toiminnot ongelmiksi – Vatsa näyttää usein erilaiselta aamulla verrattuna iltaan ja se on ihan normaalia!

Lähteet: Urtti, A. Ilmavaivat, vatsan turvotus. Terveyskirjasto 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jutellaan!

Pysy ajan tasalla!