SIIRRY KUUNTELEMAAN PODCASTIA TÄSTÄ!

Detox-kuurit: Ovatko ne oikeasti tarpeen?

Tarvitsemmeko detoxia?

Elimistömme kyllä tarvitsee detoksifikaatiota. Se ei kuitenkaan tarvitse detox-kuuria.

Detoksifikaatio on elimistössä jatkuvasti luonnostaan käynnissä oleva prosessi, jossa haitalliset tai tarpeettomat aineet muunnetaan vaarattomammiksi tai helpommin eritettäviksi. Tämä on prosessi, jonka eteen ei tarvitse erityisesti tehdä mitään: Detoksifikaatio on käynnissä kehossamme jatkuvasti. 

Mitä ovat kuona-aineet?

Kuona-aineella on helposti varsin negatiivinen kaiku. Kuitenkin moni kuona-aine on normaali osa elimistön toimintaa: Esimerkiksi solujen energia-aineenvaihdunnan eli soluhengityksen lopputuotteena syntyvä hiilidioksidi voidaan luokitella kuona-aineeksi, samoin proteiinien loppuvaiheen hajotuksessa syntyvä urea. Osa kuona-aineista on siis peräisin solujen aineenvaihdunnasta. 

Ulkoisia kuona-aineita puolestaan voisivat olla esimerkiksi alkoholi, ympäristömyrkyt ja raskasmetallit.

Detox tapahtuu maksan ja munuaisten kautta 

Tiivistetysti detoksifikaatio menee suunnilleen näin:

  • Maksa hajottaa aineenvaihduntatuotteet/haitalliset aineet ja muuntaa ne tarvittaessa myrkyttömään muotoon.
  • Maksan muokkaamat aineet eritetään pois elimistöstä esimerkiksi sappinesteen, virtsan, hien tai uloshengitysilman mukana.
  • Jos maksa ei pysty hajottamaan ainetta, se varastoituu maksaan (esim. raskasmetallit ja rasvaliukoiset A- ja D-vitamiinit).
  • Monien kuona-aineiden erityksen säätely tapahtuu munuaisissa

Detox-kuuri - onko se avain terveyteen?

Detox-kuureissa on taustalla usein ajatus, että omilla valinnoilla voisi vaikuttaa elimistön omaan luontaiseen puhdistumiseen – ja että se kehon puhtaus näkyy esimerkiksi hehkuvana ihona ja turvotuksen vähenemisenä. Toisaalta usein myös vihjataan, että elimistön oma detoksifikaatio ei riitä, vaan sitä tulee tehostaa esimerkiksi detox-kuurilla, joka sisältää mehupaaston, lisäravinteita, vain vihreitä kasviksia tai muita rajoituksia ruoan määrässä tai laadussa.

Tavalliset terveelliset elämäntavat ovat totta kai hyväksi maksalle, munuaisille ja elimistölle kokonaisuudessaan: Koko elimistön terveyttä ja toimintaa voi tukea terveellisillä elämäntavoilla. Elimistön toimintaan tarvitaan riittävä määrä energiaa ja erilaisia ravintoaineita. Kuinkaan tiettyjen ”detox”-ruokien suosimisesta, paastoista, lisäravinteista tai mehudieeteistä ei ole vakuuttavaa tutkimusnäyttöä detoksifikaation tehostamisessa.

Suurimmalle osalle terveistä yksilöistä ruokavalion karsiminen tai paasto tuskin on haitaksi hyvin lyhyellä aikavälillä. Kuitenkin huomioiden syömisen rajoittamiseen liittyvän syömishäiriöriskin, dieettikulttuuriretoriikan sekä detoxiin liittyvän hyvin vähäisen (olemattoman) tutkimusnäytön, kellahtaa vaaka herkästi miinuksen puolelle. 

Lisäksi detox-lisäravinteisiin tulee aina suhtautua varauksella: Pahimmillaan detox-valmisteet ovat aiheuttaneet yksilöille maksatulehduksia tai jopa akuuttia maksan vajaatoimintaa. Nämä haittavaikutukset ovat toki harvinaisia, mutta riski on tärkeä pitää mielessä lisäravinteiden osalta. Lisäravinteet luokitellaan elintarvikkeiksi, joten niihin ei päde samanlainen ennakkotestaus ja -valvonta kuin esimerkiksi lääkkeisiin

Eli ei, et tarvitse detox-kuuria tai paastoa puhdistaaksesi kehoasi. Keho onneksi hoitaa tämän ihan ilman, että meidän tarvitsee sitä ajatella. Syö parsakaalia, jos tykkäät siitä, mutta detoksifikaation nimissä ei tarvitse!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jutellaan!

Pysy ajan tasalla!