Opiskeluvinkkejä reaaliaineiden yo-kokeisiin
Tästä blogitekstistä löydät vinkkejä ja ohjeita reaaliaineiden ylioppilaskokeeseen kertaamiseen ja opiskeluun. Vinkkejä voi soveltaa myös muuhun opiskeluun.
Mitä ylioppilaskokeessa vaaditaan?
Ylioppilaskokeessa tarvitaan sekä käsitteiden ja tietojen osaamista lukion reaaliaineiden opintojaksoilta että esseen kirjoittamisen ja tiedon soveltamisen taitoja (pohdinta, yhdistäminen, soveltaminen, analysointi).
Esimerkkinä evankelis-luterilaisen uskonnon kiitettävän/erinomaisen tehtävän arviointikriteerit:
- Tiedollinen osaaminen: Vastaus osoittaa aihealueen syvällistä ymmärtämistä ja kykyä liittää asiat laajempiin yhteyksiin.
- Tiedon käsittely ja esitystapa: Vastauksessa tehtävän aineistoja on hyödynnetty oivaltavasti ja toisiinsa suhteuttaen. Perustelut ovat vakuuttavia ja hyvin argumentoituja. Vastaus voi sisältää kekseliäitäkin näkökulmia ja avauksia vaihtoehtoisiin lähestymistapoihin.
Reaaliaineen kokeeseen harjoitteleminen kannattaakin aloittaa oppiaineen tietojen ja keskeisten käsitteiden opiskelusta. Esseevastausten harjoittelua olet tehnyt jo koko lukion ajan sekä reaalianeiden opintojaksoilla että äidinkielen opintojaksoilla. Pyydä rohkeasti palautetta opettajalta, jos mietit mitä voisit parantaa tai kehittää omassa esseevastauksissasi. Voit oppia myös tunnistamaan mitkä taidot osaat jo hyvin.
Mistä kannattaa aloittaa oppikirjojen ja opintojaksojen suhteen?
Käy ensin ajatuksella läpi opintojaksot ja mieti:
- Minkä opintojakson asiat osaat hyvin?
- Minkä opintojakson asiat osaat kohtalaisesti?
- Minkä opintojakson asiat osaat heikosti?
→ Priorisoi opintojakso(j)a, jonka asiat osaat muita heikommin.
Opiskeluvinkkejä kirjojen avulla opiskeluun
Voit noudattaa oppikirjojen opiskelussa seuraavaa etenemistaktiikkaa:
- Aloita opintojaksojen oppikirjoihin ja sisältöihin tutustuminen sisällysluettelosta. Käy ajatuksella läpi otsikot ja pyri muodostamaan itsellesi käsitys siitä, mitä asioita opintojaksolla käsitellään. Voit tehdä itsellesi myös muistiinpanot tai taulukon pääsisällöistä.
- Tutustu seuraavaksi kappaleisiin silmäilemällä ensin pääotsikot ja väliotsikot ajatuksella. Mieti otsikoita lukiessasi mistä tekstikappale tulee kertomaan ja mitä jo osaat/tiedät/muistat aiheesta. Lue tämän jälkeen ajatuksella oppimateriaalin tummennetut käsitteet → jos näiden perusteella sinulle syntyy käsitys, että muistat jo asiat hyvin, voit halutessasi siirtyä seuraavaan kappaleeseen tai lue leipäteksti silmäilemällä läpi. Älä jumitu liian pitkäksi aikaa vielä tässä vaiheessa yksittäisiin asioihin tai sisältöihin, joita et osaa tai muista.
- Muodostettuasi kokonaiskäsityksen oppikirjan sisällöstä, aloita aktiivinen tekstin lukeminen: Jos tekstiä lukiessa tuntuu siltä, että et muista lukemaasi, kokeile kohdan 2 apukeinoja tai pyri lukiessasi tiivistämään esimerkiksi yhden sivun sisältö muutamaan ranskalaiseen viivaan muistiinpanoiksi. Voit testata myös seuraavaa:
- Ennen tekstin lukemista mieti, mitä otsikon perusteella tekstissä käsitellään. Mitä tiedät jo asiasta?
- Lue tekstiä esimerkiksi yhden väliotsikon verran.
- Luettuasi yritä palauttaa mieleen muutamalla lauseella tai kirjoittaa ylös → Mitä tekstissä käsiteltiin? Mikä oli olennaista?
Opiskeluvinkkejä opiskelutekniikkaan
Muista hyödyntää opiskellessa myös muita tekniikoita kuin vain oppikirjojen lukemista. Perinteinen pänttääminen on hyvin passiivista opiskelua, eikä suinkaan paras tai tehokkain keino syväoppimiseen. Hyödynnä omien mieltymystesi mukaan sekä aktiivisen että passiivisen opiskelun tekniikoita. Erilaisia opiskelutekniikoita on listattu alle!
Aktiivisen opiskelun tekniikoita:
- Omien muistiinpanojen tekeminen
- Ajatuskarttojen laatiminen
- Esseevastausten kirjoittaminen
- Itsensä testaaminen kokeilla (käsitteitä voi testata esim. sanakokeilla)
- Muistisääntöjen kehitteleminen itse
- Asiasisällön opettaminen jollekin
- Kaverin kanssa keskustelu tai väittely opiskeltavasta aiheesta
- Oppimispelien pelaaminen (esim. Kahoot, Blooket)
Passiivisen opiskelun tekniikoita (voit yhdistää myös edellisiin):
- Alleviivaaminen
- Muistiinpanojen tai käsitteiden kopiointi sellaisenaan
- Lukeminen
- Toistoon perustuvat menetelmät (esim. ulkoa opiskeltavat muistisäännöt)
- Podcastien kuuntelu ja videoiden katsominen
Muita opiskeluvinkkejä x 5
- Tee itsellesi lukusuunnitelma! Jaa opiskelu ennemmin pieniin pätkiin riittävän pitkälle ajalle, kuin pitkiin pätkiin lyhyelle ajalle. Hyödynnä lukusuunnitelman laatimisessa hajautetun harjoittelun ja intervalliharjoittelun periaatteita.
- Edita-sarjan kirjoja voi kuunnella Editan Soundcloudista ja osaan oppiaineista on tehty valmiit muistikortit Quizletiin.
- Muistikorttien tekoon voi testata esim. Anki-sovellusta, jota voi käyttää puhelimella.
- Jos haluaa opiskella uuden tavan tehdä muistiinpanoja itse, kannattaa tutustua “Cornell-muistiinpanoihin”. Menetelmän opettelusta löytyy useita englanninkielisiä youtube-videoita, joista saa kiinni muistiinpanotekniikan ideasta.
- Jos aloittaminen tai keskittyminen tuntuu vaikealta, testaa Pomodoro-tekniikkaa! Myös tähän löytyy avuksi useita puhelimeen ladattavia sovelluksia, jotka helpottavat toteutusta.